25. Pókhálótlanítás

Beszpemmesedett a blogom. Annyira elgondolkoztam, hogy menetközben a blogomat belepte a szpem. Eleinte egyetlen sem volt rajta, most meg más sincsen. Úgyhogy most legelőször azzal kezdem, hogy kitörölöm a szpemeket, szám szerint hatvannyolcat. Bocsánat, sokkal több van, de mostmár nem számolom meg. Utána pedig felteszem azt a levelet, amelyik most érkezett a CNSAS-tól, és amelyikben értesítenek, hogy dekonspirálták a Bíró Ferenc fedőnevű ügynököt. Azért van ebben valami jó. Nevezetesen az, hogy egy állami intézmény teszi, amit tennie kell.

Itt a levél nyersfordításban:

Ikt. sz. 2008.09.15. P 1168/05

Könczei Csilla figyelmébe
Tisztelt Hölgyem,

A Nyomozati Osztály 2008.07.25-én kiállított S/DI/I/1682 számú feljegyzését figyelembe véve a Szekuritáté Archívumait Vizsgáló Országos Bizottság Kollégiuma 2008.09.11-én tartott gyűlésén, a Saját dossziéhoz való hozzáférhetőségről és a Szekuritáté dekonspirálásáról szóló 2008/24 sz. Kormányhatározat 1 szakaszának 7 bekezdésének alapján, valamint a 2008/1. Határozatban elfogadott a Szekuritáté Archívumait Vizsgáló Országos Bizottság Szervezési és Működési Szabályzatának 28-ik szakaszának értelmében, a Bizottság a saját arhívumában fellelhető dokumentumok alapján, megállapította a „BIRO FERENC” fedőnevű informátor identitását, XANTUS Gabor, született 1954.04.05-én, Ioan és Paraschiva fiának a személyében.

A többi informátorral kapcsolatosan, akiknek a dekonspirálását kérte, ezúttal közöljük, hogy vizsgálódásainkat folytatjuk és amint eredményre jutunk, értesítjük.

Elnök
Dr. Ladislau-Antoniu CSENDES, egyetemi előadótanár

12 válasz: “25. Pókhálótlanítás”

  1. V. Marton

    Kedves Csilla! Vessünk véget a gyalázkodásnak. Sokkal jobban örülnék, ha nem huszonéves, még nem felnőt, már nem kamasz, zsarolható és megfélemlíthető fiatalember cselekedetén tölti ki a boszút, hanem megmutatná a VERŐT, a KÉNYSZERITŐT is. Nagyon jól tudjuk, mit jelentett e beszervezés, hány módszer, stb. volt, hogyan szerveztek be embereket. Kérem tisztelettel hagyja abba a gyalázkodást. Nem tudjuk, Ön mit tett volna? Lehet hogy inkáb verette volna magát, stb., lehet, de nem született mindenki mártírnak. Voltak akik feladták és beálltak a sorba. Ön nagyon jól tudja, hogy milyen volt az a rendszer. Különben is, az a véleményem, hogy ez a dolog csak két embert érintett: az Ön apját és Xantus Gábort. Élvezi, hogy nyilvánosan meghordozhatta, meghurcolhatta ez utóbbit? Már senki sem foglalkozik az ügynökökkel, komunizmussal. Akkor MI ÉRTELME volt? Sokkal elegánsabb, értelmiségihez méltó magatartás lett volna, ha szembeáll vele, meghallgatja és megbocsájt. KERESZTÉNY MÓDRA.

  2. B. Tibor

    Két feltétel együttes teljesülése esetében értenék egyet V. Mártonnal: ha a beszervezett személy valamikor a kilencvenes évek elején felfedte beszervezett voltát, és távol tartja magát a közélettől.

    Végképp nem értek egyet azzal a megállapítással, miszerint az ügy kizárólag a beszervezettre és a célszemélyre, jelen esetben Xántusz Gáborra, és Csilla apjára tartozna. Egyrészt Csilla is kárvallottja volt apja meghurcolásának, másrészt pedig ha a beszervezett személy közéleti szerepet vállal, múltja mindannyiunk tarozik. Önre is.

    A romániai magyar társadalom 1989 után gyáva volt szembenézni múltjával. Kikiáltotta bűnösnek Hajdú Győzőt, és feleségét, Böbét, mindenki más menlevelet kapott, hiszen tette a dolgát, “ahogy lehetett”. De ettől azért addig, hogy a tényfeltárást “gyalázkodásnak” nevezzük, hosszú az út…

  3. Gobemedia

    Sokkal tisztább lenne az erdélyi magyar közélet ha megtisztítottuk volna sorainkat. V. Marton sorai bennem csak dühöt keltenek. Úgy teszünk mintha minden erdélyi magyar üldözött lett volna.
    Még azt sem írja le senki, hogy ahhoz, hogy valaki alapszervezeti titkát és főszerkesztő-helyettes legyen bizony kellett a szervek jóváhagyása.

  4. H. Attila

    Minél több ilyen tiszta víz a pohárban eset kellene. A keresztény megbocsátás nem azt jelenti, hogy hülyék vagyunk. És igenis nagyon sokan ellenálltak, ellen tudtak állni a beszervezésnek. A dolog egyszerű: Xantus kiváló lakodalmi felvételeket készíthet nyugdíjazásáig, de azokat akik jelentettek ilyen módon, hát, azokat ki kell zárni a közéletből. És meg kell bocsátani nekik 30 évig tartó gyarlóságukat, mert sajnos igaz amit B. Tibor ír: az a tény, hogy a kilencvenes években nem állta ki, nem mondta el az igazat, nem kért bocsánatot, bizony ezzel annál is nagyobb mulasztást követett el mint amekkora volt a korábbi bűne.

  5. Könczei Csilla

    Ide is átmásoltam, mivel egy másik bejegyzéshez került.
    Köszönöm a biztatást. Könczei Csilla

    2008-9-17 @ 3:09:35 pm

    Kedves Csilla!

    Szomorúan, és álmélkodva olvasom a blogját. Én ‘79-es születésű vagyok. Keveset éltem a kommunista rezsim alatt, de éppen eleget ahhoz, hogy a hangulata az Ön bejegyzései alapján újból felelevenedjen. Azt is tudom már, hogy egyszer kikérem édesapám dossziéját, csak még nem…mert nem merem.
    Azzal hogy “rendet” rak a saját családja körül, rendet rak, és a maga módján képet ad ezekről az időkről. Nekem pl. informatív jelleggel bír hogy a táncház-hullám Kolozsvárról indult, és az édesapját ért meghurcoltatás a sportolói nevek korrigálása kapcsán hogyan zajlott.

    Sok sikert a további munkához.

    Tisztelettel, E

  6. TT

    V. Marton kereszteny erkölcsről ír, de ugyanakkor elfelejti azt, hogy Xantus – mint most kiderült – Bíró Ferenc fedőnéven jelentett. A jelentés tényét nem tagadta, viszont azt igen, hogy fedőnév alatt tette. http://itthon.transindex.ro/?cikk=6175
    Feltehetnénk a kérdést V. Mártonnak, hogy nem várható el az, hogy a keresztény erkölcs szellemében legyen őszinte az, aki ilyen nyilatkozatokat ad ki a kezéből? Főként akkor, ha tudatában van annak, hogy a néhány évtizeddel ezelőtti tettei nagyon könnyen kiderülhetnek?
    Feltehetnénk azt a – többek által már feltett – kérdést is, hogy ki kényszerítette arra Bíró Ferencet, hogy olyan hidegvérrel, lényegretörően és irodalmi megfogalmazásban jelentsen minden terhelőt, hogy valamelyik bukaresti szekus tiszt felfigyeljen a jelentéseire és az egyiknek a sarkára odaírja, hogy ez bizony jó volt!

  7. z

    Nem értek egyet V. Márton úrral. Tény, hogy az ember fél, és a verést nem bírja mindenki. Volt aki Dunát csatornázott inkább, ők a hősök. A többiek viszont ha akkor nem voltak hajlandóak dekonspirálni maguk, mert féltek a következményektől megtehették volna. Majdnem 20 évük volt rá.

    Nemrégiben hallottam, amint Dávid Gyula az ajtó előtt beszélgetve, kicsit parafrazálva, azt mondta, hogy ő nem kéri a jelentők felfedését, mert nem akarja felpofozni őket.

    Őt mélyen tisztelem ezért.

  8. V. Marton

    Köszönöm a hozzászólásokat. A hetvenes években lettem lelkész, 1989-ig állandó megfigyelés allatt voltam. Rendszeres volt a házkutatás, a családot is megfigyelték, nem kaptunk jegyre sem kenyeret, lisztet. A változás után megkeresett a gondnok, a pénztáros, az iskolaigazgató, stb., védjem meg őket, jelentettek. Szándékosan nem kértem ki a doszárom. Megengedem magamnak a felejtés kényelmét, ítélkezni meg nem nekem kell.
    Tisztelettel, V. Márton

  9. erzsebet

    Oda kell tartani az arcunk másik felét is? Húsz év megfigyelés, nem gyalázat?

  10. Hajtóvadász

    Egy évvel ezelőtt Bukarestben az RTV Magyar Szerkesztőségének gyűlésén egy órán belül Xantus Gábor a következőket állította, időrendi sorrendben:
    ”Semmi közöm Bíró Ferenchez” „Jelentettem, de csak a pártnak- én úgy tudtam a Párt jó, a szeku az rossz”, „ A szekunak jelentettem, de a pártszékházban”, „ Fenyegették apukámat, így engedtem magam beszervezni 18 évesen a szekunak” arra a kérdésre, hogy ő írta a blogban megjelent feljelentéseket azt válaszolta” Részben! Diktálták!”
    Nem válaszolt a következő kérdésekre: Hány emberről jelentett még? Megszünt-e már a megbízatása?- Mindezekre válaszol majd ha kézhez kapja a dossziéját.

  11. Könczei Csilla

    Átmásoltam ide is. Csilla

    Viola

    Kedves Csilla!

    Szerintem nyilvánvalóan aktív még a dossziéd, és pont azért, mert ez a blog létezik. Egyébként szerintem nekem is van, csak nem ‘89 előtt, hanem azután nyitották(lévén, hogy fiatal vagyok), főleg, ha belegondolok, milyen szabadszájú voltam pár évvel ezelőtt.

    Egyébként nagyon jó a blog, és maga a tény, hogy valaki egyáltalán foglalkozik vele. Csak így tovább!

  12. Niculescu Tóni

    A kilencvenes évek elején nem helyeseltem az átvilágítást. Úgy gondoltam hasznosabb, ha előre, nem pedig hátra nézünk. Biztos voltam továbbá abban, hogy csak az kerül felszínre, amit a dosszié-gyártók akarnak napvilágra juttatni, nem utolsó sorban politikai célokat szolgálva.

    Ma már másként látom az ügyet. Egyrészt a titkosszolgálatok visszaéltek az átvilágítatlan helyzettel: többek között tisztségviselők zsarolásra használták a birtokukban levő szekus aktákat – a romániai társadalom óriási kárára. Másrészt, a csonka dokumentumokból is képet lehet alkotni a 89-ben lebukott, de sajnos jórészt átmentett átkos rendszer működéséről.

    Ezért van a neten (ld. transindex)a megfigyelési dossziém. Minél többen tesszük ezt, annál jobban kiegészül a szörny képe.

    tóni

Válasz