28. Mégegyszer a Tháliáról

Eszembe jutott, hogy 1991-ben már találkoztam egyszer a Thália történetével. Akkoriban készítettük Schneider Tibivel a Miénk itt a tér-re keresztelt temesvári riportunkat az ottani diákéletről, az M-stúdióról, a Látóhatárról, a táncházról, a Gyere te is kiránduló mozgalomról, a TMD-ről, és nyilván a Tháliáról. A nyersanyag sajnos már rég elveszett, de a házimozi archívumomban megvan a műsor kopott VHS másolatának digitalizált változata. 1990-ben kerültem a Román TV Magyar adásához Bukarestbe. 1986-tól, miután elvégeztem az egyetemet, több helyen való többszöri próbálkozásaim dacára, itt jutottam első teljes munkaidős állásomhoz. Úgy emlékszem erre az időre, mint egy kegyelmi korszakra, amikor néhány kollegiális vita és mussz mellett az összes elképzelésünket meg tudtuk valósítani. Többnyire Schneider Tibivel dolgoztunk együtt, a magunkénak éreztük a helyzetet. Egyéves tévés pályafutásom alatt Boros Zoli egyetlen komolyabb próbálkozást tett arra, hogy „cenzúrázzon” bennünket. A kolozsvári KMDSZ gólyabálról készítettünk egy rövid összeállítást, amelyben többek között néhány bevágás szerepelt a református teológusok Rómeó és Júlia paródiájából. A pantomímben Szűz Mária szobrát egy hálóinges bajuszos fiatalember alakította. Ezt a jelenetet szerette volna Boros Zoli mellőzni, nehogy megsértsük a katolikusok érzékenységét. Mi azonban annyira jó és ártatlan poénnak tartottuk, hogy nem hagytuk magunkat meggyőzni. Bár a mai televíziózást kivülről szemlélem, nosztalgiával tölt el ez az emlék, ami egy olyan időszakról szól amikor, bár szűk körben, megtapasztalhattuk a normalitást. Egy olyan időszakról, amikor nem akarták minden áron ránk tukmálni felülről, hogy mit tegyünk, és amikor az emberi méltóság problematizálását a bajuszos angyal példáján gyakoroltuk, nem pedig köpkölődő, gyalázkodó vagy szitkozódó eseteken.

Videóklipp az első kolozsvári KMDSZ gólyabálról:

Sok fiatal került ekkoriban a bukaresti RTV magyar adásához, meg is látszott a hatása: generációs hevünkben megalapítottuk a magyar adás első ifjúsági rovatát, az Ébresztőt. Igaz, amikor a műsor végén bemutatkozás után az összesen belevetettük magunkat a Herăstrău park térdig érő havába, az „öregek” egy kicsit ki voltak bukva, de végül elviselték a dolgot. Az Ébresztő 1991 elején indult, a “behavazott” névsor szerint Bartha Ágnes, Györffy Áron, Tóth Lídia, Mátyás Attila, Könczei Csilla, Schneider Tibor és Kacsó Sándor közreműködésével.

A Miénk itt a tér temesvári riport és az első Ébresztő utolsó percei:

Temesváron az ifjúsági intézmények egy része a 89 előtti előzmények egyenes leszármazottjaként folytatta működését, így a Thália is. A 89 előtti múlt szerves része volt a kilencvenes évek elejének, ezt már akkor is így gondoltuk, értelemszerűen rákérdeztünk tehát a korábbi történésekre, megkerestünk néhány „veteránt”, akik mesélni tudtak az átkosról. Olyan veteránra is bukkantunk, aki továbbra is központi figurája volt a cselekményeknek, lásd Mátray Lászlót, aki 1972 és 1995 között huszonhárom évig vezette a Tháliát, amint azt az elektronikus médiából is meg lehet tudni, ahol abból az alkalomból méltatták, hogy 2009 április 4-én az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kovács György-díjat nyújtott át neki Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. A hír szerint színházi teljesítményei mellett kiemelkedő érdeme, hogy a Tháliát oly hosszú ideig vezette: “Huszonhárom évig (1972-1995) vezette a temesvári magyar egyetemisták Thália színjátszó csoportját. Emlékezetes előadások kerültek ki keze alól, a csoportból pedig újságírók, politikusok, művelődési és színházi szakemberek, akik az ő műhelyében tanulták a közösség iránti felelősséget.”

1991 telén filmeztünk Schneider Tibivel a Thália próbáján, de mivel tudtunk az nyolcvanas években történt incidensről, rákérdeztünk. A rövid riportfilmben sorrendben Szilágyi Zsolt, Gazda Árpád, majd ismét Szilágyi Zsolt, Mátray László, Telegdy Álmos, Tőkés László, és végül megint Gazda Árpád nyilatkozik a Dsida estről, a Thálián belüli cirkuszról. Úgy tűnik, a szereplők álláspontja nem sokat változott az idők folyamán.

A Tháliáról 1991 telén. Részlet a Miénk itt a tér temesvári riportfilmből:

Egy válasz: “28. Mégegyszer a Tháliáról”

  1. sch t

    http://www.youtube.com/watch?v=FWHt2ayE43g gólyabál

    http://www.youtube.com/watch?v=FjRtmlsItPQ Ébresztő

Válasz