9. Édesanyám és a szeku

Könczei Gizella alias Tolna Éva

Édesanyámnak saját számvetése szerint 26 intézményben volt állása. Többször maradt munkanélküli, és mivel végig helyettes tanárként foglalkoztatták, minden egyes nyarát létbizonytalanságban töltötte el: nem tudhatta, hogy ősszel fog-e tanítani, és ha igen, hol. Tizennyolc éves volt, amikor édesapámat először kitették az állásából, ekkor már egy éve együtt éltek. Huszonnégy éves korára két gyermek anyjaként családfenntartó lett. Menetközben elvégezte az egyetemet.

Fiatal nőként édesapám fatváját vetették ki rá is, eleinte legalábbis családi alapon nehezítették meg édesanyám életét. Közvetve neki is lakolnia kellett az édesapámnak tulajdonított „bűnök” miatt. Édesanyám „bűnhődése” azonban a sajátja volt, közvetlen és egyszemélyes. Őt hajigálták iskoláról iskolára, az ő telefonját hallgatták le, őneki nem adatott meg, hogy végleges tanárként építse a karrierjét. (Édesanyám az Iskoláról iskolára című könyvében írta meg zaklatott pályáját. Megjelent a T3 Kiadónál 2006-ban) Mint ahogyan édesanyámnak a neve is egyszemélyes volt. Bár Gizellának keresztelték és Könczei Ádám felesége volt, ő Tolna Évának nevezte magát. Ezt sokan nem értették, a postásoktól kezdve a szekusokig.

A teológiáról a szekura. Kik is döntöttek az életünkről?

„Könczei Gizella”, „Fordítás magyar nyelvből” („Traducere din limba maghiară”), ez áll a dossziémba pakolt román nyelvű életrajz fölött, amolyan kurta fejlécként. Mondom magamban, ezt már láttam valahol. Ez az önéletrajz ismerős nekem. Mutatom édesanyámnak… „Hát hogyne, ezt adtam be annakidején a kolozsvári református teológiára, igaz, hogy magyarul.” Mint mindennek, ennek is külön története van. Édesanyám életének jó része álláskereséssel telt el. Többnyire iskolákhoz pályázott, tanfelügyelőségeken ácsingózott, de volt, amikor rövid ideig elvetődött a Tanügyi Kiadóhoz, vagy a Süketnémák Intézetébe. De a teológia? Hogy jutott eszébe? Édesapám már több mint egy éve meghalt, amikor Vetési László felhívta édesanyámat, azzal, hogy magyartanári állást hirdetnek a református teológián. Írjon egy életrajzot, jelentkezzen. Több pénz, kevesebb munka, nyugisabb státus, miért ne próbálná meg, gondolta édesanyám.

Különleges életrajzot adott be édesanyám az „Egyetemifokú Egységes Protestáns Teológiai Intézet Rektori Hivatalához”. Érezni rajta, hogy másképpen akart fogalmazni, mint amikor a szokványos beadványokon dolgozott. Mert a címzett ezúttal nem valamilyen iskolaigazgató, tanfelügyelő, párttitkár volt, egyszóval nem egy ellenséges hivatal, hanem valaki, aki „a mieink” közül való. Legalábbis édesanyám azt hitte. A beadvány a teológiáról ugyanis egyenesen a szekura jutott. A román nyelvű fordítást menetközben valaki az aláírásával hitelesítette. („Pentru conformitate: ss.”) Hogy kik és hol döntötték el, hogy édesanyámat ne vegyék fel a meghirdetett állásba, kérdés marad. Mint ahogyan sok más esetben is kérdés marad, hogy kik és hol döntötték el, mi legyen velünk.

ÉDESANYÁM, TOLNA ÉVA ÉLETRAJZÁNAK ROMÁN FORDÍTÁSA A SZEKUSDOSSZIÉBAN

RÉSZLET TOLNA ÉVÁNAK A REFORMÁTUS TEOLÓGIÁRA BENYÚJTOTT ÉLETRAJZÁBÓL

4 válasz: “9. Édesanyám és a szeku”

  1. Stefano Bottoni

    Tisztelt Könczei Csilla!

    Már régota szerettem volna írni a blogban és gratulálni Önnel a nagyszerű és bátor kezdeményezésért. Évek óta kutatom az ilyen iratokat, és lassan-lassan már tudom, hogy milyen félelem hatja át azt az embert, aki először tanulmányozza az ilyen forrásokat. Mert ez valóban egy különleges, a maga módján egyedülálló világ volt. És aki nem élte át, illetve nem tanulmányozta, soha sem fogja ezt megérteni. Ezért fontos, hogy minél többen, minél gyakrabban lássák, olvassák, őket.

    Üdvözlettel,

    Stefano Bottoni

  2. Könczei Csilla

    Kedves Stefano Bottoni,

    Meg kell mondanom, a pozitív visszajelzések nagyon jól esnek, tényleg nem könnyű ezeken a történéseken rágódni. Én is érdeklődéssel olvasom az 1956-os korszakból származó iratokat, és azok adnotációit. Segítenek a rendszer, és végül a saját életünk értelmezésében. Remélem, hogy az én blogom, amelyik nem a tudományosság igényével íródik, hanem egy szubjektíven értelmezett mikrokörnyezetbe próbálja helyezni a dokumentumokat, valamilyen szinten hozzájárul ahhoz, hogy a történészek újabb kutatási kérdéseket tematizáljanak.

    Minden jót,

    Könczei Csilla

  3. Erbsz Tibor

    Tisztelt Csilla-2007.04.11-IL. gratulálok a bátorság,és kezdeményezésért.Életemet szintén megpróbálta tönkretenni a volt rendszer.Erdélyi fotóművész ,AAF.tag voltam.A több éves zaklatás elviselhetetlen és teljes letiprásomat csak kényszer emigrációval tudtam megváltoztatn.Miután emigráltam,még Rómába rám állitottak valakit ki akartak csináln, DAI RADU- deészbe kaptam,leléptem.Elterjesztették a halál hiremet. 1995 ben 15 év távollét után előszörlátogattam haza.Mnden ismerősöm azzal a kérdéssel fogadott,Hát te élsz?NEM..DE FELTÁMADTAM.Az állásaimból sokszor ki dobáltak,7 évet amivel megröviditettek nem ismerték el a nyugdijba pedig erre törvény volt de nem aplikálták.Szeretném életemet a Blogba megirni.Szeku doszárom van de nem néztem bele mert nem érdekelt a sok inventált badarságuk. Tisztelettel E.T.fotóművész i

  4. erbsz avi tibor

    az email cimem erbsztibor@yahoo.com
    irhatsz valamit… a fiad Avi

Válasz